NÁKUPNÝ KOŠÍK0

Blog - Nezaradené

12-12-2013

So Steviarom budú Vianoce nielen sladké, ale aj zdravšie

Sviatky ešte len klopú na dvere a vy sa už hrozíte novoročných kíl navyše? Odolávať všetkým tým perníčkom, vanilkovým rožkom a lineckým kolieskam je jednoducho nemožné. Ani my to nedokážeme. Preto si ich jednoducho doprajeme bez cukru.

To však neznamená, že by boli menej sladké, to nie. Sú iba menej „priberacie“. Pri ich sladení totiž uprednostňujeme sladidlor.
Je vyrobené na prírodnej báze zo stévie cukrovej. Možno ju poznáte pod názvom stévia sladká. A o tej je všeobecne známe, že nemá prakticky žiadne kalórie, aj keď je 300-krát sladšia ako cukor. Poznáte ideálnejšieho kandidáta na vianočné pečenie?

Užitočné tipy na začiatok

Steviar kúpite v lekárňach v rôznych formách. V ponuke sú tablety, ochutené kvapky, ale na pečenie je najvhodnejší prášok. Nájdete ho ako 100 g balenie.
V prípade, že ste so stéviou a sladidlami na jej báze doteraz nepracovali, skúste si jedno pečenie „nanečisto“, aby ste si všetko otestovali.
Jednou z vecí, na ktorú treba dať pozor, je množstvo sladidla. Keďže Steviar má oveľa vyššiu sladivosť ako cukor, budete ho potrebovať oveľa menej.

1 g Steviaru zodpovedá 12 g kryštálového cukru

V niektorých receptoch vám táto hmota môže chýbať. Vhodnou náhradou môžu byť napr. mleté orechy. Myslite aj na to, že konzistencia Steviaru je trochu iná, ako ste zvyknutí pri cukre. Je dobré, keď ho pred zmiešaním s akoukoľvek tuhou zložkou najprv rozpustíte v niektorej z tekutých ingrediencií. Zabezpečíte tak rovnomerné osladenie celej hmoty.

Vianočná klasika inak

Linecké cesto tradične patrí k sviatočnému repertoáru cukroviniek. Vyskúšajte náš recept sladený stéviou.

Potrebné ingrediencie: 250 g hladkej múky, 160 g masla alebo rastlinného tuku, 1-2 žĺtky, dve 1 g vrecúška Steviaru, trochu strúhanej citrónovej kôry, 1 lyžička citrónovej šťavy.

Postup: Múku preosejte. Pridajte nakrájaný tuk izbovej teploty. V žĺtkach vymiešajte 2 vrecúška Steviaru. Následne zmiešajte všetky prísady spolu. Vypracujte cesto, ktoré môžete (nemusíte) nechať odležať cca 2 hodiny v chladničke. Cesto rozvaľkáte a povykrajujete. Po upečení lepíte ríbezľovým lekvárom.

Nie je možné pridávať komentáre.

Podobné články

Prvé prechladnutie neriešte hneď antibiotikami !
Je Vaše dieťa často choré? Problém môže byť v imunitnom systéme
Môže imunitný systém ovplyvniť naše správanie?
9 mýtov o opaľovaní
Prírodná liečba prechladnutia

Na našej webovej stránke používame rôzne súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania. Viac o používaných súboroch cookies a možnostiach ich deaktivácie sa dozviete v našej Ochrane osobných údajov