Skontroluj si Éčka
Farbivá (E100 – 180)
E 110 – potravinárska žlť – alergie
E 127 – syntetický erytrozín – môže zvýšiť hladinu tyreoidálnych hormónov, spôsobiť precitlivelosť na svetlo
E 128 – červená 2G – môže ovplyvniť funkciu hemoglobínu
E 131 – patentná modrá V – môže vyvolať alergie, spôsobiť problémy s dýchaním, zvýšený tlak, tras
E 132 – indigotín, ingokarmín – môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, kožné prejavy, zhoršené dýchanie
E 173 – hliník – potencionálny neurotoxín
E 174 – striebro – dráždi zažívací trakt, obličky, pečeň, pľúca, mozog
Konzervačné látky (E200 – 290)
E214-213 – kontaktné dermatitídy
E230-232 – poškodzujú obličky
E284-285 – zvracanie, krvácanie, dermatitídy
Rozsiahly výskum vo Veľkej Británii preukázal, že niektoré éčka v potravinách spôsobujú hyperaktivitu detí. Stanovenie ADI (Acceptable Daily Intake) je spôsob ako regulovať množstvo aditív v potravinách. ADI je aj pre deti stanovená tak bezpečne, že riziko viac-menej nehrozí. Alergie na aditíva sú veľmi zriedkavé.