Probiotiká verzus jogurty
Určite aj vy poznáte ľudové rady „od babičky“, keď na akýkoľvek problém s trávením vám ihneď všetci odporúčajú jesť viac jogurtov. A potrebný účinok nie a nie sa dostaviť.
Z každého rohu sa na nás valia informácie, čo všetko musíme jesť, ak nám je ťažšie. Bolí vás žalúdok? Dajte si jabĺčko. Pri prechladnutí sa odporúča čaj s citrónom a medom. Teraz v žiadnom prípade nechceme haniť priaznivý účinok týchto domácich receptov. Pri vážnych problémoch však nestačia.
Medicíny zdravých nepomáhajú chorým
V prvom rade je dôležité si pripomenúť, že zdravie závisí od celkovej psychickej pohody, správneho a rozmanitého stravovania, pohybu a mnohých ďalších vecí. Ak teda nie ste chorí, tieto recepty vás a vaše zdravie môžu udržať vo forme čo najdlhšie. Teda sa určite doporučuje jesť jogurty v rámci vyváženej stravy. Ak však trpíte dlhodobými tráviacimi ťažkosťami, nemôžete od nich očakávať zázraky.
Jedno je však isté, a to že nemôžeme zanedbávať starostlivosť o svoju črevnú mikroflóru. V nej sa totíž nachádza až 80% nášho imunitného systému, a preto probiotiká pomáhajú nielen s trávením, ale starajú sa aj o naše zdravie, imunitu a odolnosť voči chorobám. Najmä v chrípkovom období je ich pomoc pre naše telo viac než potrebná.
Koľko jogurtov musím namiesto probiotík zjesť?
Porovnajme si teda dávku a počet prospešných baktérii. Museli by ste zjesť približne 20 jogurtov denne, aby ste dosiahli optimálnu odporúčanú dávku, ktorá vám už reálne dokáže pomôcť pri tráviacich problémov. Pri probiotikách nemáte veľmi čo riešiť, potrebný počet baktérii pokryje jediná tabletka.
Cesnak takisto pomáha pri bolestiach hrdla, avšak ak už trpíte zápalom a závažným ochorením je potrebné preliečenie liekmi. Takisto je to aj pri dileme jogurty vs. probiotiká. Pre zdravého človeka sú jogurty súčasťou jedálnička. Chorému však môžu pomôcť mierne zlepšiť stav, no problémy mu nevyriešia.
Okrem iného treba poznamenať, že ani jogurty už nie sú tým, čím kedysi. V dôsledku čoraz väčšieho šetrenia mliekarenských firiem sa, bohužiaľ, znižuje aj kvalita ich výrobkov. Našťastie, netýka sa to všetkých, no musíme si uvedomiť, že to už nie je ten jeden druh skvelého a kvalitného jogurtu ako “za socíka”.