Témy - Zdravý životný štýl

Spýtajte sa odborníka


zdravy-zivotny-styl

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či môžem používať steviu ako sladidlo pri bezkvasinkovej diete /candida/.
Ďakujem

Dobrý deň.

Ako ste sa iste dočítala, pri mykóze je dôležité obmedziť, najlepšie úplne vysadiť cukor – nielen biely, ale aj hnedý či trstinový. Vyhýbajte sa tiež sladeným nápojom, medu, melase, javorovému sirupu, či jačmenému sladu. Práve cukor totiž vytvára živnú pôdu pre rast a množenie Candidy. Stévia ako prírodné sladidlo patrí k povoleným potravinám aj počas protikvasinkovej diéty. Teda ju môžte v kľude používať.

Na obnovu mikroflóry a pomoc v boji s Candidou si do stravy priberte prebiotiká a probiotiká v prírodnej forme (čakanka, kyslá kapusta, bryndza) alebo siahnete po probiotikách vo forme výživového doplnku.

Želám pekný deň.

 

S pozdravom,

PharmDr. Katarína Pacigová

zdravy-zivotny-styl

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či probiotiká Adults Dophilus pri skladovaní v aute počas 12 hodínovej cesty v teple sa môžu nejako pokaziť? Po pricestovaní som ich už samozrejme dala do chladničky. Ale neviem či sú v poriadku, keď boli v teple tak dlho. Ďakujem krásne.

Dobrý deň.

Vždy ma poteší, keď vidím, že ľudia neberú skladovanie výživových doplnkov a liekov na ľahkú váhu. Dokazuje to, že sa chcú starať o svoje zdravie a dopriať si kvalitné produkty:)
Môžem Vás upokojiť. K našim probiotikám sú pridávané kryoprotektanty. Sú to pomocné látky umožňujúce prežitie probiotika pri teplotách 4°C – 22°C.
Pri teplote 22 ˚C si probiotikum zachováva po dobu cca 5 mesiacoch adekvátne množstvo živých kultúr. Cieľom uchovávania v chladničke je teda to, aby bol deklarovaný počet baktérií aj na konci expiračnej doby výrobku. Keď krátkodobo cestujete, nemusíte sa obávať. Aj na obaloch deklarujeme, že krátkodobé uchovávanie mimo chladničky, napr. počas cestovania, neovplyvní kvalitu prípravku (do cca 72hod.). Pekné sviatky prajem:)

S pozdravom,

PharmDr. Katarína Pacigová

10-11-2015 VARGOVÁ Veronika.

Spracovanie Kolostra

zdravy-zivotny-styl

Dobrý deň mala by som záujem o zakúpenie výrobku Kolostrum, ktorý obsahuje v balení 30 kusov. No skôr ako by som si tento výrobok zakúpila chcela by som zistiť či je toto Kolostrum sušené chladom alebo teplom, kedže na stránke sa tejto informácie neviem dočítať.
Za odpoveď ďakujem.
Prajem príjemný zvyšok dňa.
VARGOVÁ Veronika.

Kolostrum (mledzivo) je tekutina produkovaná mliečnymi žľazami cicavcov tesne pred pôrodom a pár dní po pôrode. Bovinné (kravské) kolostrum je takmer totožné s ľudským a navyše obsahuje takmer 30 až 40x viac biologicky aktívnych látok ako kolostrum ľudského pôvodu. Naozaj kvalitné a účinné kolostrum sa vyznačuje vysokým podielom PRP proteínov a imunoglobulínov, pričom dôležitá je metóda spracovania vďaka ktorej sa uchovajú v kolostre účinné zložky. Najkvalitnejšie je kolostrum izolované počas prvých 24 hodín od otelenia (obsahuje najviac imunitných faktorov). Kolostrum Monsea je zbierané v priebehu prvých 16 hodín. Čo sa týka metódy spracovania, kolostrum musí byť najskôr schladené alebo zmrazené, následne sa homogenizuje a potom je pasterizované aby sa zbavilo možných patogénov. Potom nasleduje sušenie.
Pri spracovaní Kolostrum Monsea sa používa technológia Flash pasterizácie pri nízkej teplote a nepriameho sušenia parou pri nízkom tlaku. Touto metódou sa zabezpečí maximálna biologická aktivita a stabilita všetkých zložiek kolostra. Kolostrum je spracované do lipozómov a tým sa zabezpečuje ochrana proteínov a ich lepšie vstrebanie cez sliznicu tenkého čreva.
Dúfam, že odpoveď Vám stačí pre optimálne zhodnotenie kvality nášho produktu:)
Želám Vám pekný deň.

S pozdravom,

PharmDr. Katarína Pacigová

14-09-2015 Martina

Optimun pri „žabe“

zdravy-zivotny-styl

Dobry den
Chcela by som sa opytat ci je vhodne podavat Optimun Sprej novorodeniatku. Syn ma mesiac a pol a na jazycku sa mu spravil taky biely povlak,asi z mliecka a mozno je to tzv.Zaba…mavaju ju male deti v ustach,nejaky druh pliesne.V lekarni mi vraveli ze to nieje problem,mam to nastriekat na vatovu tycinku a vytriet tym ustocka.Chcela by som ale este pocut nazor odbornika.
Dakujem

Dobrý deň Martina.

Sprej Optimun vykazuje veľmi dobré výsledky na akékoľvek zápalové a plesňové ochorenia v ústnej dutine.
Streknite 2 streky na gázový štvorec a týmto potrite bábätku „biele miesto“ 2-3krát denne. Potrite mu miesto ešte aj deň dva potom, ako povlak zmizne.
Musím pochváliť kolegov z lekárne, že Vám dobre poradili:)
Želám pekný deň.
S pozdravom,

PharmDr. Katarína Pacigová

11-09-2015 Ludmila

Sladidlá

zdravy-zivotny-styl

Dobrý deň, chcele by som sa spýtať ktoré sladidlo je najlepšie pre ľudský organizmus?

Dobrý deň.

Zaujímavá otázka. Predpokladám, že sa ma pýtate, čím je najlepšie osladiť si kávu, čaj, prípadne čo pridať do koláča:)

Cukor – sacharid je telu vlastná látka. Sacharid je zdroj energie, má stavebnú a zásobovaciu funkciu. Takže sacharid sám o sebe nieje „zlý“, práve naopak, je pre telo potrebný (prospešný cukor získame napr. z ovocia). Poďme sa však baviť o klasickom „bielom“ cukre – pripravenom z repy. Cukor je biely, lebo prešiel čistením – rafináciou. Tým sa odstránili všetky vitamíny a minerály a ostala len biela hmota, ktorá predstavuje zdroj rýchlej energie. Telo sa s takou energiou nevie vysporiadať a ukladá ju do tukových zásob. Následkom nadmernej spotreby cukru sú zápalové ochorenia, ktoré spolu s obezitou vytvárajú predpoklad civilizačných ochorení. Je preto namieste, hladať zdravšie „náhrady cukru“. Môžete siahnuť po prírodných náhradách alebo umelých sladidlách. Čo sa týka umelých sladidiel, o tom, či sú pre telo zdravšie ako klasický „biely“ cukor by sa dalo diskutovať a líšia sa tu i názory odborníkov. Ja osobne sa prikláňam k názoru, že čo je umelé je umelé a osobne si vyberám prírodné cukry.

Ak chce človek žiť zdravo, musí si dávať pozor nato čo je a pije. Pozor na zloženie potravín a hlavne na sladené vody, ktoré obsahujú veľké množstvo cukrov. Namiesto bieleho cukru môžete uprednostniť trstinový cukor, ktorý nieje rafinovaný a zachováva si obsah zdraviu prospešných látok. Ďalšou možnosťou je sirup z agave, ktorý má nízky glykemický index a ak sa konzumuje v rozumnom množstve, nepriberiete z neho. Potom je tu melasa a javorový sirup, ktoré majú niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Na záver nám ostáva Stévia. Je to zdraviu prospešná rastlinka, obsahuje enzýmy, minerály, vitamíny, chlorofyl a komplex sladivých látok. Steviozidy obsiahnuté v tejto rastlinke, podporujú uvoľňovanie inzulínu, toto sladidlo je preto ako stvorené pre diabetikov. Stévia stabilizuje hladinu cukru v krvi, upravuje tlak krvi, podporuje činnosť pankreasu a neobsahuje žiadne kalórie, je teda vhodná aj pri redukčných diétach.

Takže jednoznačnú odpoveď na to čo je najlepšie pre telo odomňa nedostanete. Odporúčam prírodné náhrady v rozumnom množstve a čítanie etikiet na potravinách a nápojoch:)

S pozdravom,

PharmDr. Katarína Pacigová

2 / 6

Na našej webovej stránke používame rôzne súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania. Viac o používaných súboroch cookies a možnostiach ich deaktivácie sa dozviete v našej Ochrane osobných údajov