4 plody pre zdravú imunitu, ktoré v jeseni nájdete vo svojej záhradke
Vírusové či bakteriálne ochorenia na nás práve v tomto období denno-denne číhajú v autobusoch, vlakoch, električkách či kanceláriách. Ideálnym riešením, ako sa im vyhnúť, je dbať o náš imunitný systém. Ak chcete vedieť, ako si ho jednoducho a účinne posilniť, pátrajte spolu s nami vo vašej záhradke.
O kombináciách citróna, medu, cesnaku a cibule už bolo povedané nespočetne veľakrát. Aj keď ich pozitívny účinok na zdravie nemožno poprieť, tentoraz sa pozrieme na plody, ktoré akurát v tomto období ponúkajú naše záhradky. Práve tie sú skvelé na posilnenie našej imunity, pretože na rozdiel od chemicky ošetreného dovážaného ovocia, ktoré dozrieva v skladoch, obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov.
1. Jablko: Aspoň raz denne
Ako prvé spomenieme jablko, ktoré k jeseni neodmysliteľne patrí a bežne ho nájdeme takmer v každej domácnosti. Už naše staré mamy vedeli, že zjedením jedného jablka každý deň upevníme svoje zdravie. Nečudo, veď toto ovocie obsahuje takmer všetky vitamíny (A, B, C, E, K), vápnik, železo, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a mnoho ďalších telu prospešných látok.
2. Hrozno: Nevypľúvajte jadierka
Hrozno je ďalším plodom, z ktorého sa v záhradkách a vo vinohradoch môžeme tešiť práve v tomto období. Ani to nezaostáva v obsahu minerálov a vitamínov za jablkom, a tak ho môžeme pokojne označiť za vitamínovú bombu. Pri jedení hrozna však veľa ľudí vypľúva jadierka, čo nie je správne. Práve v nich sa totiž nachádzajú látky, ktoré posilňujú náš imunitný systém, pôsobia antistresovo a tým, že tlmia vyplavovanie histamínu, zmierňujú tiež priebeh alergických reakcií. Pri jedení ich neprehĺtajte, ale poriadne rozhryzte.
3. Strukoviny: Odstránením šupiek zmizne aj nadúvanie
Ďalším darom prírody, vhodným pri predchádzaní choroby, sú strukoviny, ako hrach, šošovica, fazuľa či sója. Zo všetkých rastlinných potravín obsahujú najväčšie množstvo bielkovín. Významnými zložkami, ktoré obsahujú strukoviny, sú tiež sacharidy, vláknina, ale aj vitamín A, B, C a minerálne látky. Ak sa ale obávate nafukovania, odstráňte šupky. Priamo v nich sa nachádzajú látky, ktoré ho spôsobujú.
4. Tekvica: Nielen na Halloween
Aj keď na záhrade nájdeme aj mnohé iné plodiny, ktoré obsahujú veľa vitamínov potrebných pre náš zdravý imunitný systém, zo všetkých spomenieme ešte tekvicu. Tá sa už čoskoro bude tešiť veľkej popularite pri vyrezávaní, ale veľká škoda by bola nevyužiť tiež jej zdraviu prospešné účinky.
Tekvica obsahuje omega-3 mastné kyseliny a slúži ako vynikajúci zdroj vitamínu C a beta-karoténu, ktorý sa v našom tele mení na vitamín A. Rovnako slúži ako zdroj vitamínu E, K a B. Ďalej obsahuje minerálne látky, ako železo, horčík a vlákninu. Tekvica tak pomáha vyplavovať škodlivé látky z nášho tela, zlepšuje náš tráviaci aj srdcovo-cievny systém a v neposlednom rade chráni náš imunitný systém.
Veľkým prínosom pre našu pevnú imunitu sú však aj samotné tekvicové jadierka, ktoré obsahujú veľké množstvo zinku. Ten má výborné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, pomáha pri prevencii prechladnutia, chrípky a iných infekcií. Samozrejme, ideálne je konzumovať nesolené a nepražené jadierka, aby ste z nich vyťažili maximum.
Ak vás však imunita predsa len zradí, spoľahnúť sa vždy môžete na náš sprej Optimun, ktorý docieli, aby váš imunitný systém za každých okolností a za každého počasia fungoval správne. :)