Blog - Zdravý životný štýl

06-10-2011

Skontroluj si Éčka

Farbivá (E100 – 180)

E 110 – potravinárska žlť – alergie
E 127 – syntetický erytrozín – môže zvýšiť hladinu tyreoidálnych hormónov, spôsobiť precitlivelosť na svetlo
E 128 – červená 2G – môže ovplyvniť funkciu hemoglobínu
E 131 – patentná modrá V – môže vyvolať alergie, spôsobiť problémy s dýchaním, zvýšený tlak, tras
E 132 – indigotín, ingokarmín – môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, kožné prejavy, zhoršené dýchanie
E 173 – hliník – potencionálny neurotoxín
E 174 – striebro – dráždi zažívací trakt, obličky, pečeň, pľúca, mozog

Konzervačné látky (E200 – 290)

E214-213 – kontaktné dermatitídy
E230-232 – poškodzujú obličky
E284-285 – zvracanie, krvácanie, dermatitídy

Rozsiahly výskum vo Veľkej Británii preukázal, že niektoré éčka v potravinách spôsobujú hyperaktivitu detí. Stanovenie ADI (Acceptable Daily Intake) je spôsob ako regulovať množstvo aditív v potravinách. ADI je aj pre deti stanovená tak bezpečne, že riziko viac-menej nehrozí. Alergie na aditíva sú veľmi zriedkavé.

Podobné články

Liečivé rastliny sa používali už pred 60 000 rokmi. Ako mohli naši predkovia odhaliť ich účinky?
Byť zdraví, je najkrajší darček na Vianoce
So Steviarom budú Vianoce nielen sladké, ale aj zdravšie
Tipy na vianočné darčeky
Ako zakročiť proti jarnej únave? Pomôže šport, posilnenie imunity, ale aj radosť z novej kabelky