NÁKUPNÝ KOŠÍK0

Témy

Spýtajte sa odborníka


testy

Dobry den, chcela by som sa spytat, ak mi pred piatimi rokmi bola robena gastrofibroskopia a odobrata krv na protilatky, gastroenterolog vtedy vylucil celiakiu, je mozne ze sa tato moze neskor objavit?

Pretrvavaju u mna za posledny rok priznaky totozne s priznakmi celiakie. Alebo je uz otazka celiakie pre mna tymto gastroentorologickym vysetrenim dozivotne uzatvorena? Dakujem.

Dobrý deň pani Zuzana, robili Vám aj vyšetrenia v krvi na prítomnosť protilátok IgA proti tkanivovej transglutamináze? Vyšli Vám testy negatívne? Robili Vám vyšetrenia na HLA antigény?

Odpoveď na Vašu otázku nie je ľahká. To, že na gastrofibroskopii neboli badateľné zmeny nemusí znamenať, že celiakiu nemôžete mať, prípadne, že sa neprejaví v neskoršom veku. Predovšetkým ak máte pozitívne HLA antigény, tak sa u Vás vyskatuje predispozícia pre celiakiu, no ešte to stále neznamená, že na diagnózu niekedy v živote budete trpieť či trpíte.

Ak máte HLA antigény negatívne, pravdepodobnosť ochorenia na celiakiu je takmer nulová. Ak Vaše črevo reaguje negatívne na lepok v potrave, zvyčajne (v 97%) prípadov sa to prejaví zvýšenou hladinou protilátok IgA v krvi. V takom prípade by ste mali podozrenie na celiakiu a bolo by potrebné gastrofibroskopické vyšetrenie (kde sa sledujú už vzniknuté poškodenia a sliznici čreva).

Celiakia nevzniká len v rannom veku, ale aj v 30tom, 60 tom roku života. Navyše príznaky nie celikie, môžu byť pre laika podobné iným ochoreniam tráviaceho traktu. Preto sa poraďte s odborníkom, kým urobíte akýkoľvek záver. V lekárniach je voľne dostupný aj test na vyšetrenie protilátok proti transglutamináze, ktoré spomínam vyššie. Ak by ste si ho zakúpili a realizovali, budete mať prvú indikáciu o tom, ktorým smerom sa uverať.