Čarovné potraviny

redkjpg

Cícer

Je to strukovina podobná hrachu, ktorú jedli už Rimania. Chutí trochu ako oriešky a trochu ako gaštany. Je to výživná bomba. Obsahuje takmer všetky vitamíny, má neuveriteľne veľké množstvo železa, vápnika, draslíka a horčíka, má väčší obsahu omega 3 mastných kyselín, ktoré spevňujú cievy a udržujú pokožku v dobrom stave.

Zázvor

Je to podzemná časť rastliny z juhovýchodnej Ázie. Prospieva tráveniu a pôsobí proti nafukovaniu. Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a podporuje krvný obeh. Pri nachladnutí pomáha uvoľňovať hlieny. Má protizápalové účinky a využíva sa pri liečbe reumatizmu.

Pšeno

Bolo to jedno z hlavných jedál Slovanov. Má vysoký obsah železa, fosforu, vápnika, vitamínov B1, B2. Podľa starej medicíny je pšeno vynikajúce na povzbudenie činnosti slinivky a sleziny. Je vhodné aj pri oslabenom žalúdku, ale aj pri chudokrvnosti.

Pohánka

Pochádza z Ázie, v 16. storočí bola najobľúbenejšou potravinou. Zahreje organizmus preukázateľne posilňuje imunitu, lieči cievy, kŕčové žily, hemeroidy, reguluje zrážanlivosť krvi a obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 18 rôznych animokyselín, minerálnych látok a vitamínov. Jezdrojom pohánka-rutínu, prírodného lieku na cievy.

Reďkovka

Už Egypťania ju používali na posilnenie organizmu a upevnenie zdravia. Má protizápalové účinky , stimuluje trávenie a odporúča sa aj pri chorobách horných dýchacích ciest. Má totiž schopnosť rozpúšťať v organizme naakumulované živočíšne tuky a hlieny, a aj preto je dobrá pri srdcových chorobách. Má vysoké množstvo draslíka, vápnika, horčíka, železa, medi a vitamínu C.